Dacă vreau mai mult, trebuie să aduc un vas mai mare.
La ultima întâlnire pe care am avut-o cu Flavia, ea aștepta nerăbdătoare să plece în vacanță la mare. Am profitat de ocazie și i-am spus povestea cu marea.
Doi prieteni merg la mare și lor le place tare mult acolo, se distrează de minune, înoată, fac castele de nisip, stau la soare fel de fel de lucruri minunate. Zilele lor de vacanță la mare sunt minunate. Dar vine vremea să plece acasă, și ei sunt puțin triști, pentru că le plăcuse vacanța. În ultima oră, înainte de plecare, ei s-au distrat ca de obicei, dar iată că vine momentul să plece.
Își strâng lucrurile, și chiar înainte să plece, primul prieten spune: ”Stai așa puțin. Aș vrea să iau puțină mare cu mine.” și se duce la rucsac și aduce un pahar, pe care îl umple cu apă de mare. Al doilea prieten spune ”Aș vrea și eu să iau puțină mare cu mine”, se duce la rucsac și aduce o găleată pe care o umple cu apă de mare.
Primul prieten se uită la paharul lui, și apoi la găleata prietenului și spune: ”Asta nu e drept, de ce eu am primit mai puțin?”. Se duce la mare furios, aruncă apa din pahar și spune: ”Ești nedreaptă, și nu-mi trebuie apa ta, mie mi-ai dat un pahar, și prietenului meu i-ai dat o găleată”. Marea însă îi spune: ”Privește câtă apă am eu. Eu pot să-ți dau oricât dorești. Tu ai venit cu un pahar, ți-am umplut un pahar, el a venit cu o găleată i-am umplut o găleată”.
Întrebarea pe care i-am pus-o Flaviei este dacă ea crede că marea a fost nedreaptă cu cei doi prieteni, și ea a răspuns că nu. Marea nu a fost nedreaptă, ea a umplut cu dragoste recipientele pe care ei le-au adus. Nu marea deci i-a limitat, ci chiar ei singuri, alegând un recipient mai mic sau mai mare.
Am întrebat-o atunci pe Flavia: ”Cu ce vas ai vrea să te duci tu la viața ta, cu un pahar sau cu o găleată?”
Am înțeles amândouă că întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem mereu nu este ce vreau eu să obțin de la viața mea, ci cât de mare este vasul pe care îl aduc.
Cum facem noi în fiecare zi acest vas al nostru mai mare?
În primul rând având o minte deschisă, învățând lucruri noi, experimentând. Cu cât învățăm mai mult cu atât vom fi capabili să înțelegem mai mult și mintea noastră va crește.
I-am spus Flaviei că, cu fiecare lucru nou învățat mintea noastră își modifică structura fizică, creează noi conexiuni și își mărește capacitatea de a înțelege și de a face noi legături.
I-am arătat apoi Flaviei această imagine, pe care am găsit-o în cartea Lisei Feldman Barett ”7 Lecții și jumătate despre Creier!”
Mintea voastră se străduiește probabil acum să reconstituie imaginea pe baza informațiilor de pe ecran și a referințelor anterioare. Cu ce poate să semene această imagine?
Cu siguranță că mulți dintre voi nu vor reuși să reconstituie imaginea, și chiar vă rog, dacă nu reușiți s-o reconstituiți să-mi scrieți și eu vă voi trimite o imaginea completă.
După ce i-am arătat Flaviei imaginea completă, ea nu a mai putut să nu vadă ce reprezintă desenul.
Care este diferența dintre prima vedere a imaginii incomplete și a doua vedere când imaginea a devenit clară? Faptul că mintea ei a fost expusă unei informații noi, care a schimbat cu totul felul în care ”nu vedea” la început.
Ce vreau eu să spun cu asta?
Faptul că noi avem creierul pe care îl construim, și că fiecare experiență pe care o avem este o referință a trecutului pe care mintea noastră o va folosi în viitor.
Dacă ne dorim să schimbăm ce vedem acum, ar trebui să ne expunem unor informații noi, care vor deveni referințe pentru experiențele noastre viitoare.
Creierul pe care îl avem, și mai ales creierul pe care copiii noștri îl dezvoltă, nu este o recompensă sau o pedeapsă predestinată. Este, mai degrabă, rezultatul direct și continuu al experiențelor, al mediului și al acțiunilor noastre.
Vă îndemn deci aici să cultivați copiilor voștri un trecut cu referințe care să îi ajute să-și crească vasul, astfel ca ei să primească foarte mult de la viața lor în viitor.
Dintr-o minte îngustă nu poate să rezulte o viziune măreață.
Dacă vrei să faci și mai mult pentru copilul tău în vacanța asta, pentru ca el să-și crească vasul, te aștept la programele mele online:
iulie 21 @ 18:00 - 19:30
SuperEu – Program online de 6 ședințe pentru copii de 9-12 ani
EuCreativ – Program online de 6 ședințe pentru copii de 9-12 ani
iulie 23 @ 18:00 - 19:30
De asemenea îți reamintesc oferta pentru Ebook-uri pe care o găsiți aici: